Αναγνωρίζοντας την ανάγκη της συνεχούς ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για ζητήματα που ανακύπτουν στη σχολική κοινότητα είχαμε την χαρά να συνεργαστούμε με την «Πρόταση Ζωής: Πρόταση Ζωής Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας ΠΕ Μαγνησίας». Η δράση, που πραγματοποιήθηκε, αφορούσε την πρόληψη και αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Στεφανοβικείου συμμετείχαν σε ομαδική δραστηριότητα με στόχο την ενημέρωση γύρω από ζητήματα που αφορούν στο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Εργαζόμενοι/ες σε μικρές ομάδες οι μαθητές/τριες δημιούργησαν μέσω της ζωγραφικής αφίσες για την πρόληψη του φαινομένου. Η κάθε ομάδα κλήθηκε να ζωγραφίσει μία πτυχή του φαινομένου, όπως είναι οι επιπτώσεις για το θύμα, οι σκέψεις του θύτη, οι μορφές που μπορεί να λάβει ο σχολικός εκφοβισμός. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να ενισχύσουν την ενσυναισθητική τους κατανόηση, να ενδυναμωθούν, να κατανοήσουν πολύπλευρα και ολιστικά την έννοια του φαινομένου. Έχοντας
«φωτίσει» πολλές και διαφορετικές πτυχές του φαινομένου οι ομάδες συζήτησαν στην ολομέλεια τα συμπεράσματά τους, ενώ έθεσαν ερωτήματα και προβληματισμούς.

Το σχολείο ως φορέας κοινωνικοποίησης είναι σημαντικό να πραγματοποιεί δράσεις πρόληψης σε σχέση την εμφάνιση πολλών φαινομένων. Η συνεργασία με τοπικούς φορείς και επαγγελματίες υγείας, αλλά και η διεπιστημονική προσέγγιση προωθεί την ενίσχυση των σχέσεων εντός της σχολικής κοινότητας και εδραιώνει ένα ασφαλές κλίμα για την έκφραση των αναγκών των μαθητών/τριών. Αξίζει να θυμόμαστε πως τέτοιες δράσεις φέρνουν στο προσκήνιο την σημασία της ψυχικής υγείας των μελών της σχολικής κοινότητας και την αντιμετώπιση τυχόν ζητημάτων που προκύπτουν.

Από admin