Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, Δράση KA2 με τίτλο «The Odyssey revisited: Teaching European values in a divided continent», έλαβε μέρος στη 2η συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε σε σχολείο της Ιταλίας, στην πόλη Pontedera, από τις 5 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2018. Στη δράση αυτή πήραν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Σουηδία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα.
Στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει την καινοτομία στην εκπαίδευση μέσω της δημιουργίας ενός διαδραστικού ψηφιακού comic έξι κεφαλαίων, όσες και οι χώρες, με ρεαλιστικό σενάριο. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ένας Σύριος πρόσφυγας που ονομάζεται Ody και είναι εμπνευσμένος από την Οδύσσεια του Ομήρου, περιπλανάται στις χώρες των έξι εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσπαθώντας να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου στην πατρίδα του. Κάθε κεφάλαιο του comic αναδεικνύει τις Ευρωπαϊκές αξίες που αποτελούν το συνεκτικό ιστό της Ευρωπαϊκής ένωσης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιταλία, οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν με επιτυχία το κεφάλαιο της Ελλάδας αναδεικνύοντας μέσα από τις περιπέτειες του ήρωα στην Ελλάδα τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και της φιλοξενίας, που από την αρχαιότητα αντιμετωπίζονταν ως ιεροτελεστία και παρεχόταν σε κάθε ξένο ενώ  η κακή αντιμετώπιση του ξένου θεωρούνταν ύβρις.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Στεφανοβικείου επισκέφτηκαν την πόλη της Πίζας όπου ξεναγήθηκαν από μαθητές της διοργανώτριας χώρας στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού (Piazza del Duomo) της πόλης και τον ξακουστό κεκλιμένο πύργο της Πίζας καθώς και την πόλη της Φλωρεντίας  όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν στην Galleria degli Uffizi μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης με αυθεντικά αριστουργήματα καλλιτεχνών όπως ο Leonardo da Vinci, Michelangelo, El Greco, Rubens και Rembrandt. Τέλος επισκέφτηκαν την πόλη Lucca, η οποία είναι πολύ γνωστή για τα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα Αναγεννησιακά της τείχη.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το κόμικ θα είναι διαθέσιμο σε πέντε γλώσσες σε έντυπη αλλά και ηλεκτρονική μορφή και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διδακτικό υλικό από οποιοδήποτε σχολείο.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση που θα γίνει στο Sk?vde της Σουηδίας τον Απρίλιο του 2019.

 

Από admin