5 Ιουνίου 2015, 13:27

 πηγή:http://e-thessalia.gr/category/topika

Σ19Φ1

Στους 4.000 ανέρχονται οι μαθητές Δημοτικού στη Μαγνησία, οι οποίοι φέτος συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα, ενώ στους 1.500 ανέρχονται και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος.  Μάλιστα από τα σχολεία αναπτύσσονται ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως η περίπτωση του Γυμνασίου Στεφανοβικείου που εδώ και τρία χρόνια έχει υιοθετήσει γειτονικός άλσος, όπου φύτεψε 100 και πλέον δέντρα, όπως πλατάνια και μουριές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται σήμερα και η φετινή χρονιά είναι επίσης δημιουργική από την υλοποίηση προγραμμάτων περιβαλλοντικής αγωγής με τη συμμετοχή πολλών μαθητών και εκπαιδευτικών.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, φέτος υλοποιήθηκαν 167 προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου συμμετέχουν 4.000 μαθητές υπό την καθοδήγηση 340 δασκάλων.

Μέσα από τα προγράμματα οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το περιβάλλον, τη φύση, το νερό, τις λίμνες, τα βουνά, τα δάση, τα λουλούδια, επισκέπτονται Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και πραγματοποιούν επιτόπιες επισκέψεις σε διάφορα μέρη του φυσικού μας περιβάλλοντος βγαίνοντας έτσι από τα όρια της πόλης.

Ενδιαφέρουσες δράσεις, όμως, διεξάγονται και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος στα Γυμνάσια και τα Λύκεια υλοποιήθηκαν 70 προγράμματα για το περιβάλλον μετη συμμετοχή 1.500 μαθητών και 200 καθηγητών.

Σ19Φ2

Στο Γυμνάσιο Στεφανοβικείου υλοποιείται από το 2012 περιβαλλοντικό πρόγραμμα που αφορά στη δενδροφύτευση στο διπλανό άλσος Γυμνασίου.Πρόκειται για μια έκταση 11 στρεμμάτων που εφάπτεται στο γυμνάσιο και την οποία κάθε χρόνο συντηρούν όλοι, καθηγητές, μαθητές, γονείς, καθαρίζοντάς τη, αλλά και φυτεύοντας νέα δέντρα, κυρίως πλατάνια και μουριές.

Ουσιαστικά το σχολείο «υιοθέτησε» το άλσος και του άλλαξε την όψη. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2012-2013 και με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής έγινε ο καθαρισμός του χώρου από τα χόρτα, απομακρύνθηκαν τα άλογα και τα πρόβατα που βρίσκονταν εκεί, και έγιναν πολύ ουσιαστικές και φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις.

Παράλληλα άλλαξε όψη και ο αύλειος χώρος, όπουφυτεύτηκαν μερικά πλατάνια, ενώ δημιουργήθηκε και κήπος με διάφορα μυρωδικά φυτά, όπως λεβάντες, θυμάρια και άλλα.

Ενδιαφέρον, όμως έχει και η άποψη της Γεωπονικής Σχολής για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος. Σημειώνεται πως στον αύλειο χώρο της Γεωπονικής έχουν φυτευτεί πολλά δέντρα, ενώ εγκαταστάθηκε και αρδευτικό δίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα η κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μαρία Σακελλαρίου-Μακραντωνάκη ανέφερε πως «όσον αφορά στον προαύλειο χώρο της Σχολής, κάθε χρόνο καθαρίζεται με φροντίδα της Κοσμητείας, μόλις εγκριθεί η δαπάνη καθαρισμού από κονδύλια της Πρυτανείας. Φέτος, δε, έχει επεκταθεί το αρδευτικό δίκτυο και έχουν φυτευτεί πολλά δενδρύλλια στο χώρο της Σχολής. Η Σχολή Γεωπονικών Επιστημών είναι μία από τις πιο προσεγμένες του Πανεπιστημίου μας, υπόδειγμα εμφάνισης και φροντίδας, διατηρούμενη σε αυτήν την κατάσταση χάριν των φοιτητών και του προσωπικού της. Με αφορμή δε και την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα ήθελα να αναφέρω ότιη Σχολή είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα περιβάλλοντος, διότι αυτό επιδρά σημαντικά στην επιβίωσηκαι ανάπτυξη του ανθρώπου και συντελεί στη διαμόρφωση της σωματικής, πνευματικής και ψυχικής του διάπλασης. Η Σχολή μας έχει δύο Τμήματα, τα οποία διακονούν το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον και γι? αυτό έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μαθητών και υποψηφίων στις πανελλήνιες εξετάσεις. Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος δεχθήκαμε επισκέψεις από είκοσι περίπου σχολεία στο πλαίσιο του Επαγγελματικού Προσανατολισμού. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση σταθερά προσανατολισμένη στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των νέων μας, προσπαθεί να αναπτύξει φιλικές προς το περιβάλλον στάσεις και συμπεριφορές, προβάλλοντας μαζί με τις γνώσεις και την ηθική, την περιβαλλοντική ηθική».

 

Από admin