Category Archives: Ο ΤΟΠΟΣ ΜΑΣ

Το Παλαιό πανηγύρι του Στεφανοβικείου

Το Στεφανοβίκειο μέχρι το 1977 γιόρταζε σαν πολιούχο του χωριού τον Άγιο Νικόλαο τον Νέο, Ο Άγιος Νικόλαος καταγόταν από την Καππαδοκία και μαρτύρησε στα Βούναινα (χωριό της Λάρισας). Το πανηγύρι γινόταν στις 8 & 9 Μαΐου. Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’20 γιορταζόταν την ίδια μέρα και το έθιμο των ιπποδρομιών. Τα αγόρια του χωριού με τα άλογά τους, ξεκινούσαν συνήθως από το Καραγάτσι (Ναός Αναλήψεως) την ιπποδρομία τους με έντονο συναγωνισμό μέχρι την παλαιά εκκλησία του χωριού (Ναός Παμμέγιστων Ταξιαρχών). Όποιος έφτανε 1ος έπαιρνε το αγιασμένο μαντήλι από τον παπά. Τα ανύπαντρα κορίτσια του συγκεντρώνονταν σε κάποιο σημείο του χωριού, το λεγόμενο χοροστάσι όπου και τραγουδούσαν και χόρευαν κάποια τοπικά τραγούδια όπως «Γαρυφαλλιά μου πράσινη» & «Μπέτε κορίτσια στο χορό».

Στις 8 Μαΐου 2016 έγινε μια μικρή αναβίωση του παλαιού πανηγυριού του χωριού.

Ακολουθούν κάποια βίντεο με τα παραδοσιακά τραγούδια που χόρεψαν παιδιά του Μορφωτικού Συλλόγου «Αριστοτέλης».

 

 

 

 

 

Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου «υιοθέτησε» άλσος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ»

5 Ιουνίου 2015, 13:27

 πηγή:http://e-thessalia.gr/category/topika

Σ19Φ1

Στους 4.000 ανέρχονται οι μαθητές Δημοτικού στη Μαγνησία, οι οποίοι φέτος συμμετέχουν σε περιβαλλοντικά προγράμματα, ενώ στους 1.500 ανέρχονται και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων που δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος.  Μάλιστα από τα σχολεία αναπτύσσονται ενδιαφέρουσες δράσεις, όπως η περίπτωση του Γυμνασίου Στεφανοβικείου που εδώ και τρία χρόνια έχει υιοθετήσει γειτονικός άλσος, όπου φύτεψε 100 και πλέον δέντρα, όπως πλατάνια και μουριές.

Η Κάρλα έστειλε καράβια στην Τροία

Της Ν.ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ  (Έντυπη Έκδοση

Έκλεισε η 13ετής ανασκαφική έρευνα στην αρχαία λίμνη

Δεκατρία χρόνια έσκαβαν οι αρχαιολόγοι τριών Εφορειών Αρχαιοτήτων στην αποξηραμένη λίμνη Κάρλα, στη Θεσσαλία, πριν αρχίσει να κατακλύζεται πάλι (το 2009) από νερό, αποκαλύπτοντας μια σειρά από παραλίμνιους οικισμούς από την 7η χιλιετία π.Χ. μέχρι τα ελληνιστικά και βυζαντινά χρόνια.

Κάρλα στην αρχαιότητα, γνωστή ως Βοιβηίς, εκτεινόταν στην πεδιάδα της ανατολικής ΘεσσαλίαςΚάρλα στην αρχαιότητα, γνωστή ως Βοιβηίς, εκτεινόταν στην πεδιάδα της ανατολικής Θεσσαλίας 

Οι ανασκαφές, που άρχισαν το 2000, ολοκληρώθηκαν προ ημερών. Για την τύχη των ευρημάτων (πέραν των ήδη διατηρημένων και αναδεδειγμένων κάτω από κάποια στέγαστρα) θα αποφασίσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Μέχρι τότε -και καθώς δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη έκθεση όλων των ανασκαφών- ρωτήσαμε την επίτιμη έφορο Αρχαιοτήτων Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, που ως προϊσταμένη της ΙΓ” ΕΠΚΑ έχει ασχοληθεί χρόνια με την ανασκαφή των παραλίμνιων νεολιθικών οικισμών, να μας δώσει την εικόνα που είχε η λίμνη στην αρχαιότητα. Κατ” αρχάς η λίμνη Κάρλα στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως Βοιβηίς και εκτεινόταν στην ευρύτερη πεδιάδα της ανατολικής Θεσσαλίας, μεταξύ Μαγνησίας και Λάρισας. Ηταν πολύ πλούσια και γύρω της ζούσαν αγρότες και ψαράδες, σύμφωνα με την κ. Αδρύμη. Δημιουργήθηκε πριν από 500.000 χρόνια μετά την αποστράγγιση του θεσσαλικού χώρου που ήταν ολόκληρος μια λίμνη. Η ακτογραμμή της δεν ήταν σταθερή. Άλλαζε το