Category Archives: ERASMUS+

Ιστότοπος Erasmus

Erasmus

Καθηγητές του Γυμνασίου Στεφανοβικείου στο Albacete της Ισπανίας στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+

00

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 1η συνάντηση εκπαιδευτικών στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ229 “ The Influence of Emotions in History. A New Tool for Citizenship ” στο οποίο συμμετέχει το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Albacete της Ισπανίας.

Η συνάντηση διήρκεσε 4 μέρες, από τις 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου και συνολικά συμμετείχαν 10 εκπαιδευτικοί από τα εξής σχολεία:  Γυμνάσιο Στεφανοβικείου, Ελλάδα, Nuestra Señora del Rosario School, Ισπανία, Istituto Tecnico Commerciale e Tecnologico Fossati-Da Passano Ιταλία, Gymnasium Skövde Västerhöjd, Σουηδία και TED Kocaeli College, Τουρκία.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που στόχο του έχει να προωθήσει την καινοτομία στην εκπαίδευση καθώς θα ασχοληθεί με την ανάλυση των ανθρώπινων συναισθημάτων και τον καταλυτικό ρόλο τους στην ιστορική εξέλιξη, μία σχετικά πρόσφατη προσέγγιση στο χώρο της κοινωνιολογίας και ιστορικής έρευνας. Ειδικότερα, οι μαθητές του Ελληνικού σχολείου θα μελετήσουν την εμπειρία της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα του σήμερα συγκρίνοντάς τη με αντίστοιχες περιόδους στο πρόσφατο ιστορικό παρελθόν αποτυπώνοντας παράλληλα τις αλλαγές στα συναισθήματα των πολιτών ως αποτέλεσμα των αρνητικών συνεπειών της κρίσης στο βιοτικό τους επίπεδο. Επίσης, οι μαθητές θα μελετήσουν τις κοινωνικές διαστάσεις και παραμέτρους της κρίσης, όπως η άνοδος των ακραίων ιδεολογιών σε περιόδους κρίσης, η δύναμη της προπαγάνδας ως μέσο επιρροής και ελέγχου των πολιτών καθώς και τον αντίκτυπο της κρίσης στην αντίληψη των Ελλήνων για τη μεταναστευτική κρίση. Τέλος, θα εξετάσουν το συναισθηματικό αποτύπωμα της κρίσης στη γλώσσα με τη δημιουργία καινούριων λέξεων όπως το Grexit.

 

Η συμμετοχή του σχολείου στο πρόγραμμα αυτό θα δώσει την ευκαιρία στους μαθητές να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα και να ανακαλύψουν νέους ενδιαφέροντες τρόπους μελέτης της ιστορίας, που για πολλούς είναι ένα βαρετό μάθημα, μέσα στο συνεργατικό, διαπολιτισμικό περιβάλλον ενός Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την υλοποίηση του προγράμματος καθώς και η προετοιμασία της 2ης συνάντησης μαθητών/εκπαιδευτικών για Μαθησιακές/Εκπαιδευτικές/Διδακτικές δραστηριότητες που θα διεξαχθεί στην La Spezia της Ιταλίας τον Μάρτιο του 2019.

Μαθητές του Γυμνασίου Στεφανοβικείου στην Ιταλία με πρόγραμμα Erasmus Plus (photos)

sdr

Το Γυμνάσιο Στεφανοβικείου συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+, Δράση KA2 με τίτλο «The Odyssey revisited: Teaching European values in a divided continent», έλαβε μέρος στη 2η συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών που πραγματοποιήθηκε σε σχολείο της Ιταλίας, στην πόλη Pontedera, από τις 5 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2018. Στη δράση αυτή πήραν μέρος μαθητές και εκπαιδευτικοί από τη Σουηδία, Ισπανία, Τουρκία, Κύπρο και Ελλάδα.
Στόχος του προγράμματος είναι να προωθήσει την καινοτομία στην εκπαίδευση μέσω της δημιουργίας ενός διαδραστικού ψηφιακού comic έξι κεφαλαίων, όσες και οι χώρες, με ρεαλιστικό σενάριο. Ο κεντρικός χαρακτήρας, ένας Σύριος πρόσφυγας που ονομάζεται Ody και είναι εμπνευσμένος από την Οδύσσεια του Ομήρου, περιπλανάται στις χώρες των έξι εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προσπαθώντας να ξεφύγει από τη φρίκη του πολέμου στην πατρίδα του. Κάθε κεφάλαιο του comic αναδεικνύει τις Ευρωπαϊκές αξίες που αποτελούν το συνεκτικό ιστό της Ευρωπαϊκής ένωσης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Ιταλία, οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν με επιτυχία το κεφάλαιο της Ελλάδας αναδεικνύοντας μέσα από τις περιπέτειες του ήρωα στην Ελλάδα τις αξίες της κοινωνικής προσφοράς και της φιλοξενίας, που από την αρχαιότητα αντιμετωπίζονταν ως ιεροτελεστία και παρεχόταν σε κάθε ξένο ενώ  η κακή αντιμετώπιση του ξένου θεωρούνταν ύβρις.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Στεφανοβικείου επισκέφτηκαν την πόλη της Πίζας όπου ξεναγήθηκαν από μαθητές της διοργανώτριας χώρας στην πλατεία του Καθεδρικού Ναού (Piazza del Duomo) της πόλης και τον ξακουστό κεκλιμένο πύργο της Πίζας καθώς και την πόλη της Φλωρεντίας  όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν στην Galleria degli Uffizi μία από τις σημαντικότερες συλλογές αναγεννησιακής τέχνης με αυθεντικά αριστουργήματα καλλιτεχνών όπως ο Leonardo da Vinci, Michelangelo, El Greco, Rubens και Rembrandt. Τέλος επισκέφτηκαν την πόλη Lucca, η οποία είναι πολύ γνωστή για τα ιδιαίτερα καλοδιατηρημένα Αναγεννησιακά της τείχη.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, το κόμικ θα είναι διαθέσιμο σε πέντε γλώσσες σε έντυπη αλλά και ηλεκτρονική μορφή και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διδακτικό υλικό από οποιοδήποτε σχολείο.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη συνάντηση που θα γίνει στο Skövde της Σουηδίας τον Απρίλιο του 2019.

45911337_263784857672763_678122679739351040_o 45707091_2681002341913713_1497940002770780160_n 45292661_2677563232257624_7115614444045991936_n 20181106_141337 20181106_114436 20181105_100231

sdr

sdr